Medya Nedir, Nasıl Gelişti?

Medya; radyo, gazete, televizyon, dergi, internet vb. tüm kitle iletişim araçlarını kapsayan kavramdır. Başlarda “haber” topla ve ulaştırma amaçlarıyla  ortaya çıkmış ve insanlığın, insanlık tarihine kattığı çok geniş bir sektör olmuştur. Acta Diurna ile başlamış bu serüven, taş tabletlerden, değişik kağıtlardan, seslere, seslerle birleşen görüntülere, dijitale çok büyük bir evrim geçirmiştir. Elbette bu süreç bu kadar kısa değildir. Yüzyıllar almış, yüzlerce insanın katkısıyla oluşmuştur.

Peki Tüm Bunların Doğrultusunda Yeni Medya Nedir?

Yeni Medya, medya evriminin dijitale yönelmesiyle hayatımıza giemiş kavramdır, okul bölümleridir, mesleklerdir. Kitle iletişimdeki internetle temelleri atılan yeni medya, varlığını internetin gelişim süreci olan Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 dönemlere borçludur.

Web 1.0 sürecinde, internet kullanıcıları yalnızca okuyucu durumdaydı. İnsan etkileşimi yoktu, yani “pasif internet dönemi” de denilen o ilk zamanlarında ınfluencer, vlogger, fenomen laflarının dilimize pelesenk olacağı bile, internette konuşulabilecek bir konu değildi. Web 2.0 ise, kullanıcıları yavaştan internetle ilişkilendiren, internet üzerinden başka bir insanla etkileşim kurmalarına olanak sağlayan zaman dilimi olmuştur. Sosyal ağlar, sözlükler, arama motorlarını hayatımıza katan, bizi Facebook’suz, Ekşi Sözlük’süz bırakmayan Web 2.0’dır.

Web 3.0; tam şu an, elinizdeki telefon, tablet, bilgisayar her ne var ise onunla bağlandığınız internet dönemidir. Zaten içinde yaşadığımız bu dönem, yapay zekanın ipleri eline aldığı, cihazlar arası etkileşimin olduğu insan-makine, makine-makine ve insan-insan ilişkisine olanak sağlayan, makinelerin kendi kendine öğrenebildiği, hakkında felaket senaryoları yazılan dönemdir.

Yeni Medyayı ilgilendiren, kavramı ortaya çıkaran dönem ise Web 2.0’dır. Çünkü bu dönem, sosyal mecraların var olduğu, etkileşimi hayatımıza sokan ilk evredir ve yeni medyanın gelişmesi için gereken ekosistemin geliştirmiştir. İnternet ve medyanın gitgide birbirlerine karışması ile, geleneksel medya yanına yeni medya eklenmiştir. Geleneksel medyanın dijitale taşınması ve gelişmesiyle yeni medya oluşmuştur. Yani, bazı iletişimcilerin ve hatta diğer meslek gruplarından insanların sahip olduğu “ yeni medya, geleneksel medyayı yok edecek” korkusu anlamsızdır. Yeni medya, geleneksel medyayı da içine alan, dönüşüme uğratan, teknolojiye ayak uyduran yeni akım medyadır. Daha önce denk geldiğim şu söz yeni medya tanımı olabilir aslında; “Yeni medyayı, hakkında nasıl konuşacağımızı henüz kestiremediğimiz medya olarak tanımlayabiliriz.”.

Hakkında tam olarak tanım yapamadığımız yeni medya, üniversitede bölüm olarak da iş sektöründe de çok popüler. Yeni Medya bölümlerinde göreceğiniz dersler genelde; İletişimin temelleri, yeni medyaya giriş, pazarlama ilkeleri ve teknikleri, dijital iletişim, dijital tasarım, işletme, inovasyon ve ağ güvenlikleri gibi derslerden oluşur. Bu dersler doğrultusunda, bölümün yani yeni medyanın amacı; medya ve güncel platformlar üzerinden kültürel, sosyolojik, sanatsal, ekonomik yapılandırmaların, organizasyonlarını sağlayacak kişiler yetiştirmektir.

Yeni Medya Çalışma Alanları

Yeni Medya Gazeteciliği, Yeni medya web geliştiriciliği, yeni medya reklamcılığı, sosyal medya uzmanlığı, basın medya danışmanlığı, yaratıcı medya teknisyenliği gibi birçok iş sağlar. Gelenekseli kapsadığı için yeni ile eskiyi birleştirerek, hem eski işleri devam ettiren hem de yeni işler oluşturan bir düzen olmayı başarmıştır yeni medya.

Eğer aklınızda uçsuz bucaksız Yeni Medya bölümü okumak var ise, o kulvarda iş bulmak, çalışmak var ise daima güncel kalmak, çok okumak, dünyayı takip etmek, teknolojinin kurdu olmak, çözüm üretmekte iddialı, iyi şekilde bir hatta birden fazla yabancı dil bilmek gibi sorumlulukları omuzlarınıza yüklemek gerekir.

Related Post

Leave a Comment