SEO analizi, web sitesinin zaman içindeki erişebilirlik oranıdır. Yani arama kriterlerine göre değişen bir performans incelemesidir. Web siteleri, belirli arama kriterlerine göre ön plana çıkarak ziyaretçi çekmeye çalışırlar.

Bu ziyaretçi çekme çabasında, sitenin iç ve dış SEO çalışmalarının yapılması, rakiplerin incelenmesi gibi birçok detay söz konusu olur. Ziyaretçilerin ilgisini çeken anahtar kelimelerin kullanılması ve bu şekilde içerik üretilmesi, sitenin alt yapısı ya da diğer etkenler bir bütün olarak incelenir.

Yani web sitenizin mevcut durumu geri planda kalmasına neden oluyorsa, doğru şekilde optimize edilmediğini söyleyebiliriz. Önemli olan arama motorlarına uygun algoritmaların kullanılması ve web sitenizin gereksiz, spam bilgiler içermemesidir.

SEO çalışması site içi, site dışı ve rakip analizi yapılarak temellendirilir. Öncelikle teknik açıdan SEO kurallarına uygun olup olmadığı konusunda çalışmalar yapılır. Bu temel çalışmalar sonrası site içi ve site dışı SEO çalışmalarına başlanabilir.

Site İçi SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Mevcut sitenizle ilgili olan site içi SEO çalışmasında, web sitenizdeki bütün görseller, grafikler, anahtar kelimeler, tanımlar ve başlık gibi yazılım ve içerik, SEO analizi yapılarak sitenize özel yapılır. Bu durumdaki kusurların incelenmesi ve web sitenizin iyileştirilmesi için hangi alanlarda değişiklik yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Bununla birlikte tercih edeceğiniz analiz yazılımlarıyla otomatik olarak da bu süreci değerlendirebilirsiniz. Algoritmalar konusunda her geçen gün bir yenilik eklendiği için alanında uzman olan, yabancı dil bilen ve daha önceki uygulamaları başarıyla sonuçlanmış olan kişileri tercih etmek iyi bir karar olacaktır. Site içi SEOmevcut içeriğinizin en iyi şekilde ortaya çıkmasını sağlayacak bir bütün olarak yapılmaktadır.

Site ici SEO analizi yaparken yararlanabileceğiniz birçok araç vardır. Ancak bunlardan yararlanmak için ücretli olarak bu araçları indirmeniz gerekmektedir. Ücretsiz kullanacağınız alanlar sınırlı olacağı için belirli bir bedel ödemeniz gerektiğini de hesaba katmalısınız.

Site Dışı SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Backlinkler, sosyal medya tanıtımları, web sitesi reklamları ve benzer aktiviteler söz konusu olduğunda site dışı SEO konusundan bahsedilebilir.

Site dışı SEO, takip gerektiren ve sitenin güncelliğinin kontrolünün gerektiği bir süreçtir. Bu yüzden backlink verilen sitelerin konumu ve SEO özellikleri de son derece önemlidir. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları onusunda hangi yöntemin tercih edileceğinin belirtmesi için SEO uzmanı, size doğru karar vermeniz hususunda yardımcı olacaktır. Rakipleriniz tanıtım içeriklerini yüksek page raunt oranlı sitelerde yazdırabilir ya da çevrimdışı reklam ya da sponsorluk gibi konularla ön plana çıkabilir. Bu durumların nasıl olduğunu bilmeniz ve kendi çizeceğiniz yolu belirlemeniz için site dışı SEO analizi yapabilirsiniz.

Site dışında değerli sitelerden link almak, bu sitelerdeki ziyaretçilerin yönlendirmesiyle popülerliği arttırmak gibi daha kapsamlı ve teknik SEO çalışmaları da vardır. Hangi çalışmalardan verim alacağınızı öğrenmek için sitenizi kurmadan önce araştırma yaparsanız zaman ve para kaybınız fazla olmayacaktır.

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO konusunda en önemli nokta atışlarından biri rakip analiziyle yapılır. Rakiplerin eksiklerinden  önceliklerinden feyiz alınarak nasıl bir SEO stratejisi çizilmesi gerektiğine karar vermelisiniz. Rakip analizi yapılarak yeni kuracağınız ya da revize edeceğiniz sitenizde SEO ile ön plana çıkabilirsiniz.

Rakiplerin başarısını anlamak için birçok araç kullanabilirsiniz. Ahrefs ya da SEM Rush gibi programlardan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte rakiplerin aldığı backlinkler, verdiği linkler ya da diğer hususlar göz önünde bulundurulması gereken konular arasındadır. Rakip SEO analizi yaparken şu hususlara dikkat etmelisiniz:

  • Rakip web sitesi tasarımı,
  • Sosyal medya hesapları,
  • Çevrimdışı stratejiler,
  • İçerik analizi,
  • Site optimizasyon analizleri,
  • Anahtar kelimeler,
  • Çevrimdışı stratejiler,
  • Backlinkleri ve linkleri incelemek.

Bu tür çalışmaları yaparken seomonitor.com gibi  SEO aracını kullanabilirsiniz. Önemli olan sizin kendi özgün SEO içerikli web sitenizi yapmanızdır. Bunun için doğru SEO çalışmalarından yararlanarak, rakiplerinizi kopya etmeden, özgün kalarak başarıya ulaşabilirsiniz. Genelde Google reklamlarından yararlanarak öne çıkan rakipler de olacaktır.

Teknik SEO çalışmaları sonrası doğru bir sonuç alabilmek için uzun vadeli sonuçlara odaklanmalı ve bu şekilde kalıcı olmak için bir adım atmalısınız. Aksi halde sonuçlar kısa vadeli başarı getirecektir.

Related Post

Leave a Comment