Twentify, 58.900 kişinin aktif sosyal medya kullanımlarını içeren Türkiye Sosyal Medya Trendleri Panelini kullanarak hazırladığı 2018’in 1. Yarı raporunda Türkiye’deki durumun bir özetini çıkardı.

Trendlerin değişim hızı sebebiyle, medya yatırımlarını daha da dikkatli planlamamız gereken bir dönemdeyiz. Bu planlamayı yaparken trendleri daha kolay takip edebilmeniz adına 2018 Mart ayında hazırladıkları Türkiye Sosyal Medya Trendleri Paneli üzerinden, 2018 1. yarıdaki değişimleri inceleyerek bir rapor yayınladı.

Türkiye’de hangi platform kullanıcı kazanıyor, hangisi kaybediyor? Hangi mecra hangi yaş grubu ve gelir segmentinde daha aktif kullanılıyor? Globalde durum nasıl? 2018 1. ve 2. çeyrek karşılaştırmalı değişim ne yönde? gibi edinimleri ve detaylı analizlerini bu kapsamlı raporda bulabileceksiniz.

Türkiye’de Facebook, Twitter, Snapchat ve Swarm’um aktif kullanıcısı düşüyor.

Globalde son çeyrekte gelir ve kullanıcı bazı olarak sorunlar yaşayan sosyal medya devleri, Türkiye’de de zorlanıyor. Türkiye’deki sosyal medya kullanımlarını incelediğimizde, 2018 Q2’de Instagram %83 oranla aktif olarak en çok kullanılan sosyal medya platformu olurken, Q1’18 ile Q2’18 karşılaştırıldığında Facebook, Snapchat, Swarm ve Twitter’ın net bir düşüş yaşadığı görülüyor. Snapchat %6, Swarm %5, Facebook ve Twitter ise %4’lük bir aktif kullanıcı kaybı ile negatif bir ivmede ilerliyor. Bununla beraber, bir kişinin kullandığı ortalama sosyal medya platformu sayısı da Q2’de düşüş gösteriyor.

13-34 yaş grubu erkeklerin youtube kullanımı kadınlardan %10 daha yüksek.

13-34 arası kadın ve erkekleri karşılaştırdığımızda, erkeklerin Youtube kullanımının kadınlardan çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Kadınların %68’i Youtube’u aktif kullandığını söylerken, erkeklerde bu oran %78. Youtube’daki bu yükseklik daha net bir şeye işaret ediyor gibi duruyor. Bu ana sebep de giderek artan gamer sayısı ve tükettikleri video içeriği. Statista’nın 2016 raporuna göre Youtube Gaming kanalı izleyicilerinin %68’i erkek kullanıcılardan oluşuyor.

Diğer yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında 13-18 yaş grubunda Facebook en düşük penetrasyona sahip.
Tüm yaş gruplarında olduğu gibi 18 yaş altındakilerde de Instagram ve Youtube 2018’in ilk yarısında yaygınlığını sürdürüyor. Facebook, %50’nin altındaki aktif kullanım oranıyla 13-18’de, tüm yaş grupları arasında en düşük penetrasyona sahip. Q2’deki en büyük kayıp ise %6’lık bir düşüşle Snapchat’te.

18-24 yaş aradında Snapchat Q2’de %9 oranında düşüyor.

18-24 arasında da Instagram ve Youtube en aktif kullanılan sosyal mecralar arasında ilk sıralarda. Facebook’u ise 2 kişiden 1’i kullanmıyorken, Twitter’ın kullanımı 18 yaşından sonra %30’lara çıkıyor. %9 ile Snapchat ve %6 ile Swarm çeyrek bazında aktif kullanımı en çok düşen iki mecra.

22 yaş sonrası facebook kullanım oranı artıyor, fakat Q2’de trendsel küçülme var.

18-24’ten 25-34 yaş grubuna geçtiğimizde aktif Facebook kullanımının %47’den %73’e yükselerek, Instagram ve Youtube’dan sonra en çok kullanılan platform olduğu görülüyor. 22 yaşında Facebook aktif kullanımı %59 iken, 23 yaş ile beraber bu oran %68’e çıkıyor, devamında da katlanarak artıyor. Swarm da Q2’de düşüş trendinde.

Raporun devamını okumak için raporu buradan indirebilirsiniz.

Twentify Hakkında

Twentify, Dünya çapında yarım milyon tüketiciye saatler içinde ulaşarak, büyüme odaklı içgörüler elde edebileceğiniz bir tüketici araştırması şirketidir. 2014 yılında kurulan Twentify, İstanbul, Toronto ve New York ofisleri ile Türkiye, Kanada ve ABD’de hizmet vermektedir. Twentify’ın geliştirdiği Bounty mobil uygulaması, 500,000 tekil kullanıcı tarafından kullanılmakta, Bounty uygulaması kullanıcıları firmaların araştırma projelerine katılarak ek gelir kazanmaktadırlar.

Related Post

Leave a Comment