Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Microsoft‘u bilmeyen yoktur herhalde. Peki, bu dev teknoloji şirketinin kuruluş hikayesine kaçımız aşinayız? Büyük ihtimalle pek azımız. Gelin, şimdi hep birlikte Microsoft’un temellerinin atıldığı ve kurulduğu yıllara doğru ufak bir yolculuğa çıkalım.
ThoughtCo.’nun paylaştığı hikayeye göre, çocukluk arkadaşı olan Paul Allen ve Bill Gates, Microsoft’u birlikte kurdular. İkili, bilgisayar sahibi olmanın zor olduğu bir çağda bilgisayar meraklılarıydı. Allen ve Gates, okullarının bilgisayar odasında vakit geçirmek için dersleri ekiyorlardı. Sonunda da okulun bilgisayarını hacklediler ve yakalandılar. Ancak okul yönetimi ikiliye ceza vermek yerine, bilgisayar performanslarının iyileştirilmesine yardımcı olmak için kendilerine sınırsız bilgisayar zamanı sundu. Bill Gates ve Paul Allen, Traf-O-Data adlı kendi küçük şirketlerini bile yönettiler ve şehir trafiğini saymak için Seattle şehrine bir bilgisayar sattılar.
1973 yılında Bill Gates, Harvard Üniversitesi’ne bir hukuk öğrencisi olarak katılmak için Seattle’dan ayrıldı. Ancak Gates’in ilk aşkı onu hiçbir zaman terketmedi ve bu nedenle zamanının çoğunu Harvard Üniversitesi’nin bilgisayar merkezinde programlama yeteneklerini geliştirmeye harcadı. Çok geçmeden Paul Allen, Boston’a taşındı ve Harvard’dan ayrılması için Gates’e baskı yaptı. Böylece ekip projeleri üzerinde tam zamanlı olarak çalışabilecekti. Bill Gates ne yapması gerektiği konusunda emin değildi, ancak kader bu noktada devreye girdi.
Ocak 1975’te Paul Allen, “Popular Electronics” isimli dergide Altair 8800 mikrobilgisayarıyla ilgili bir makale okudu ve makaleyi Gates’e gösterdi. Bill Gates, Altair’in yapımcıları olan MITS’i aradı ve Altair için yeni BASIC programlama dilinin bir versiyonunu yazma teklifinde bulundu. İkili, gerçekte bir Altair mikrobilgisayara sahip olmamalarına rağmen, basit bir simülasyon kullanarak cihaz için yorumlayıcı oluşturmaya başladı. Sekiz hafta içinde Allen ve Gates, programlarını MITS’e gösterdiler ve MITS, bu programı Altair BASIC adı altında dağıtmayı ve pazarlamayı kabul etti. Altair anlaşması, Gates ve Allen’a kendi yazılım şirketlerini kurmaları için ilham verdi. İkili, 4 Nisan 1975 tarihinde Microsoft’u kurdu ve şirketin CEO’su Bill Gates oldu.
29 Temmuz 1975’te Bill Gates, “Micro-Soft” adını Paul Allen’a yazdığı bir mektupta ortaklıklarından bahsetmek için kullandı. “Micro” kelimesi mikro işlemciyi, “Soft” kelimesi ise yazılımı temsil ediyordu. Bu isim, 26 Kasım 1976’da New Mexico eyalet sekreteri tarafından tescil edildi. Ağustos 1977’de, şirket, ilk uluslararası ofisini ASCII Microsoft adıyla Japonya’da açtı. 1981 yılında şirket, Washington eyaletinde anonim bir şirkete haline geldi ve Microsoft Inc. ismini aldı. Bill Gates, şirketin CEO’su ve yönetim kurulu başkanıydı ve Paul Allen ise başkan yardımcısıydı.
Microsoft’un piyasaya sürülen ilk işletim sistemi ürünü, 1980 yılında piyasaya sürülen Xenix adlı bir Unix sürümüydü. Xenix daha sonra Microsoft’un Multi-Tool Word adlı, Microsoft Word’ün atası olan ilk kelime işlemcisi için temel olarak kullanıldı. Ancak Xenix, başarısız bir işletim sistemi olduğu için varlığı çok uzun sürmedi.
Microsoft’un ilk başarılı işletim sistemi, şirketin 1981 yılında IBM için yazdığı ve Tim Paterson’un QDOS’unu temel alan 16-bit işletim sistemi MS-DOS (Microsoft Disk Operating System / Microsoft Disk İşletim Sistemi) idi. Yüzyılın anlaşmasında, Bill Gates MS-DOS’un kullanımı için yalnızca IBM’e lisans verdi. Yazılımın haklarını elinde bulunduran Bill Gates, Microsoft için bir servet kazandı ve Microsoft, büyük bir yazılım sağlayıcısı haline geldi.
Çoğumuzun Microsoft’u tanıma sebebi olan Microsoft Windows işletim sistemi ise 1983 yılında ortaya çıktı. O zamanlar için Microsoft Windows, yeni bir grafik kullanıcı arayüzüne ve IBM bilgisayarları için çoklu görev ortamına sahip bir işletim sistemiydi.