Zaman ilerledikçe günümüzde popülerliği artan ve önemli teknolojik gelişmelerden biri hâline gelen yapay zekâ hemen hemen her sektörde kullanılıcak gibi görünüyor. Büyük firmalar ve şirketler bu durumu şimdiden görüp kendi yapay zekâ teknolojileri için ciddi paralar harcarken, bu teknolojinin en çok kullanılacağı sektörlerin başında sağlık geliyor.
Yapay zekâ, gelecekte sağlık alanında adından oldukça söz ettirecek gibi duruyor. Kronik böbrek hastalığı ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalıklarına karşı yeni ilaçlar keşfetmek adına yapay zekânın vereceği katkı hiç şüphesiz insanlık adına oldukça yararlı olacaktır.
Doktorlar eğitime yıllarını veriyor, insan vücudunu deneyimleriyle birlikte hastalıkları öğreniyorlar. Ayrıca, tıp dergilerinde ve ilaç geliştirmede yayınlanan güncel araştırmaları takip etmeleri gerekmektedir. Çin’deki araştırmacılar, yaptıkları araştırmalarla bir robotun, doktorların bu bilgileri almasını, hepsini hatırlatacak bir yol keşfetti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yaştan 300 milyondan fazla insan depresyondan bunalmış durumda. Örneğin, Kaliforniya merkezli MindStrong , kısa bir süre önce, teknolojilerinin insanların akıllı telefonlarını nasıl kullandığını analiz ederek, depresyon ve diğer ruhsal bozuklukların belirtilerini alabileceğini kanıtlayan bir makale yayınladı.
Doktorlar hastanın beyninin travma ile ne kadar hasar gördüğünü kanıtlamaya çalışırken koma ölçeği kullanıyorlar. Bir dizi test yaptıktan sonra, doktorlar hastaya bir puan verir.Bu puan hastanın prognozunu yansıtır ve yaşam destek makinelerinin kullanımı ve olası geri çekilmesi ile ilgili kararlarda rol oynayabilir.
Hastalık teşhisi etkili olacaktır ve ilaç çok kişiselleştirilecektir. Giyilebilir teknoloji norm olacak ve tek bir semptom almadan önce hasta olduğumuzu bileceğiz. Bu arada, klinik denemeler doğru hâle geldikçe yeni ilaç pazarı da hız kazanacak.
Kaynak: winally